Geplaatst op Geef een reactie

Corona zelftest kopen; je hoeft niet meer langs de GGD

Corona zelftest kopen; je hoeft niet meer langs de GGD

Tot nu toe moest je een positieve uitslag van een zelftest laten bevestigen met een PCR-test bij de GGD. Vanaf 11 april 2022 hoeft dat niet meer. Corona bevindt zich in een andere fase en we hebben momenteel te maken met een minder ziekmakend variant. Hierdoor heeft het kabinet besloten om de rol van PCR-testen bij de GGD’en af te bouwen.

Een corona zelftest is een antigeen sneltest, waarmee je meet of je besmet bent met het coronavirus aan de hand van antigenen. De zelftest doe je helemaal zelf en de resultaten kun je ook meteen zien. In dit blog krijg je een uitgebreide toelichting over zelftesten en het gebruik ervan.

Corona zelftest

Een zelftest is een corona test die je thuis zelf gebruikt. Door een zelftest uit te voeren, weet je of je besmet bent met het coronavirus. Dit gebeurt erg eenvoudig en snel. Voordat je bijvoorbeeld op bezoek gaat, kun je jezelf even testen en met zekerheid de deur uitgaan. Samen beperken we zo de besmetting en verspreiding van het coronavirus.

De meeste corona zelftesten die thuis gedaan worden, zijn antigeen sneltesten. Vergeleken met een PCR-test gaat dit veel sneller en makkelijker. Als je besmet bent met het coronavirus, bevindt het virus zich al enkele dagen voordat je klachten krijgt in de neusholte. Daarom is het belangrijk om jezelf regelmatig te testen, zelfs als je geen klachten hebt.

Zelftesten zijn betrouwbaar. Het kabinet wil dat ze betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen. De Rijksoverheid adviseert om een corona zelftest uit te voeren in de volgende gevallen:

  • Je hebt klachten die passen bij corona
  • Je was bij iemand met corona
  • Je komt van het buitenland
  • Je gaat naar werk of school

Als je de dag na een negatieve zelftest nog steeds klachten hebt, doe de test dan opnieuw. Er zijn 2 manieren om thuis te testen of je corona hebt:

  • Zelftest via je neus
  • Zelftest via je mond

Zelftest via je neus

Bij een zelftest via je neus gebruik je een wattenstaafje om vocht uit je neus te verzamelen. Dit wattenstaafje is iets korter dan bij een PCR-test. Hoe meer antigenen er wordt gemeten, hoe meer virusdeeltjes er aanwezig zijn in je lichaam.

Voorbereiding

Was je handen goed en snuit je neus. Open de verpakking op de scheurlijn. Haal de wattenstaafje en de rest uit de verpakking en je kunt beginnen met testen. Houd een paar zakdoekjes bij je in het geval dat je een loopneus krijgt.

Zelftest uitvoeren

Bij de uitvoering van een corona zelftest via je neus is het handig om een stappenplan te volgen:

  • Pak het wattenstaafje op en steek het 2 tot 4 cm in je neus. Maak ongeveer 10 cirkelbewegingen, dit kan onprettig aanvoelen
  • Haal het staafje uit je neus, zet de wisser van het staaf in de capsule en draai het voor 15 seconden
  • Pak vervolgens het pipetje/dopje en druk dit op de vloeistof
  • Druppel vijf druppels op het testkaartje en wacht 15 minuten

Testresultaat aflezen

Je hebt de zelftest uitgevoerd. Houd de tijd goed in de gaten, na 15 minuten moet je het aflezen. Als je te lang wacht, kan de informatie namelijk onjuist zijn. Er zijn drie mogelijkheden: positief, negatief en ongeldig.

Je ziet twee letters staan op het testkaartje: ‘C’ en ‘T’. ‘C’ staat voor controle, dus dat de test goed is uitgevoerd. Als je bij ‘C’ geen streepje ziet staan, dan is de test altijd ongeldig. ‘T’ staat voor test; een streepje ervoor betekent positief en geen streepje is negatief.

Ga direct in isolatie als je positief bent getest en vertel iedereen die je de afgelopen dagen sprak, dat je een positieve zelftest had. Dan kunnen zijn voor de zekerheid ook even een test uitvoeren. Zie je geen streepje bij ‘T’? Dan ben je waarschijnlijk niet besmet en je kunt door met je dagelijkse leven. Blijf wel voorzichtig. Als je twijfelt over het resultaat van de zelftest, kun je het de volgende dag opnieuw uitvoeren.

Zelftest via je mond

Een zelftest via je mond is minder betrouwbaar dan een zelftest via je neus en wordt ook wel speekseltest of lolly-zelftest genoemd. Hierbij hoef je alleen maar een spateltje (met een spons erop) in je mond te houden. Het gebruik van een wattenstaafje is dus niet nodig, wat het makkelijker maakt voor kinderen.

In het doosje zitten twee dingen die je nodig hebt; het speeksel staafje (lolly) en de testkaart. Zorg wel dat je minimaal 30 minuten voor de test niet eet, drinkt of rookt. Dit kan namelijk het testresultaat beïnvloeden.

Aan het uiteinde van het staafje zie je een sponsje, waarmee je rondjes moet draaien over je wangen en tong. Het spons vangt zo speeksel op. Als de indicator achter het staafje blauw wordt, betekent dat het voldoende speeksel heeft opgevangen. Plaats de lolly vervolgens op de testkaartje. Het is belangrijk dat je hierna even 10 minuten afwacht, want dan pas kun je het geldige resultaat aflezen.

Net als bij de zelftest via je neus, zie je hier ook twee letters staan. Als je een streepje ziet voor de ‘C’, dan is de test goed uitgevoerd. Een streepje voor de ‘T’, betekent positief en geen streepje is negatief. Het is overigens handig om deze test in de ochtend uit te voeren, voordat je je mond spoelt of iets eet of drinkt.

Koop nu een corona zelftest bij ICENTI

Een corona zelftest is een antigeen sneltest die je thuis gemakkelijk kunt uitvoeren. Zelftesten die geschikt zijn om te gebruiken, herken je aan de CE-logo op de verpakking. De corona zelftest kun je eenvoudig via onze webshop bestellen.

Bij het aankopen van onze corona zelftesten heb je verder niets nodig. Het pakket is klaar voor gebruik met een Nederlandstalige handleiding, inclusief een CE-logo. De verzendkosten zijn bovendien helemaal gratis.

Heb je nog vragen of twijfels? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Corona zelftest koop je bij ICENTI.

Bestel hier je corona zelftest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *