Geplaatst op Geef een reactie

Mondkapjes niet meer verplicht? Dit moet je weten

Sinds het begin van de corona pandemie zijn mondkapjes een onmisbaar onderdeel van ons leven geworden. Of je nou op je kantoor zit of reist met het openbaar vervoer; het dragen van een mondkapje was tot nu toe verplicht. Vanaf 23 maart 2022 hoef je behalve in vliegtuigen en op vliegvelden nergens meer een mondkapje op!

Dat is een grote stap. Ruim twee jaar lang hebben we elke dag een mondkapje moeten dragen, het was immers wettelijk verplicht. Maar doordat de groepsimmuniteit steeds groter wordt en we meer controle over het virus beginnen te krijgen, worden sommige maatregelen versoepeld.

Echter zijn we in onze dagelijkse leven nog niet helemaal af van onze maskers. Alhoewel het niet meer verplicht is, wordt er door de Rijksoverheid geadviseerd om in drukke gebieden toch een mondkapje te dragen. Denk hierbij aan het openbaar vervoer en openbare gebouwen. De reden hiervoor is om kwetsbare mensen niet te beperken. Ook is het zo dat je in sommige gebouwen toch nog een masker moet dragen, ook al is het wettelijk niet verplicht.

Er kunnen nog onduidelijkheden zijn rondom deze nieuwe versoepeling. Waar en wanneer moet je nou een mondkapje dragen? In welke gebouwen is het dragen van een masker verplicht en in welke niet? Welke mondkapjes mag ik nog gebruiken? Samen gaan we dieper in op deze vragen.

Wanneer moet ik een mondkapje dragen?

Wettelijk is het vanaf 23 maart alleen verplicht om een mondkapje te dragen in vliegtuigen en op vliegvelden, na het passeren van de security. Reis je naar het buitenland? Let op, want hier kunnen andere COVID-19 regels gelden.

Verder is het in Nederland nergens meer verplicht om een masker te dragen. Maar de Rijksoverheid adviseert om toch een mondkapje te dragen op de volgende plekken:

  • Openbaar vervoer (trein, tram, metro, bus en veerboot)
  • Professioneel personenvervoer (taxi’s, personenbusjes en touringcars)
  • Drukke plekken

Beheerders van bepaalde gebouwen mogen daarnaast zelf beslissen of je binnen een mondkapje moet dragen. Ook al is het wettelijk niet verplicht, je moet hier dus toch een mondkapje bij je hebben. Dit geldt natuurlijk ook voor bedrijven en kantoren. In gebouwen met als huisregel ‘’mondkapje op’’, moet je een mondkapje dragen.

Welke mondkapjes mag ik gebruiken?

Door het dragen van een mondkapje bescherm je jezelf en anderen tegen besmetting van het coronavirus. Het gebruik van zelfgemaakte en stoffen mondkapjes wordt hierbij afgeraden. Verder is het natuurlijk ook niet de bedoeling om je mondkapje te vervangen door een zakdoek of sjaal. De Rijksoverheid adviseert om medische mondkapjes te dragen zoals type II, type IIR en FFP2 maskers. Deze sluiten namelijk goed aan op je gezicht en bedekken zowel je neus als je mond.

Medische mondkapjes zijn verkrijgbaar in de supermarkt, drogist, warenhuis of op een webshop. Op de verpakking staat vermeld welk type mondkapje het is.

Even wennen

We zijn het dragen van een mondkapje gewend geraakt. In het openbaar vervoer, op het werk, op drukke gebieden; vrijwel overal moesten we een masker op hebben. Net als hoe we in het begin van de pandemie moesten wennen aan de mondkapjes, is het nu ook even wennen aan het niet dragen ervan. Schrik dus niet als je mensen in de metro ziet zonder een masker. Met de nieuwe omikron variant kun je je minder veilig voelen, dat is normaal. Houd in dat geval altijd je mondkapje bij je.

Doordat je steeds meer gezichten begint te zien, kun je een opluchting voelen. Zonder de mondkapjes kan het aanvoelen alsof de pandemie voorbij is en dat we eindelijk weer vrij zijn. Was je handen in ieder geval vaak en vergeet de 1,5 meter regel niet.

Ben je positief getest op corona? Na je isolatie is het beter om in alle publieke binnenruimtes een mondneusmasker te dragen. Denk hierbij aan scholen, ziekenhuizen en op plaatsen waar geen 1,5 meter afstand wordt gehouden. De Rijksoverheid adviseert dit 10 dagen aan te houden, waarbij je begint met tellen vanaf de dag dat je positief werd getest.

Je voordeel doen met onze FFP2 maskers

In onze alledaagse leven zijn mondkapjes wettelijk niet meer verplicht, dat klopt. Maar dit betekent niet dat we onze mondkapjes weg kunnen gooien. Zelfs als je niet vaak reist met het vliegtuig, is het handig om altijd nog je mondkapje bij je te hebben. We willen kwetsbare mensen niet beperken en ons aan de regels houden in bepaalde gebouwen.

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om mondkapjes van hoge kwaliteit te dragen. Icenti komt hierbij opkijken met de FFP2 mondkapjes. Deze maskers zijn CE gecertificeerd en voldoen aan de gezondheidseisen volgens de Europese norm. Bovendien hebben deze maskers een PFE (Particle Filtration Efficiency) en BFE (Bacteria Filter Efficiency) van minimaal %94. Daarnaast beschikken ze over de perfecte pasvorm en zijn de maskers 5-laags.

Mondkapjes beschermen ons tegen het coronavirus en dat zal het in de komende tijd blijven doen. Hoe meer groepsimmuniteit we opbouwen, hoe minder invloed het virus op ons zal hebben. In ieder geval zijn we voor nu nog niet af van onze mondkapjes.

Mondkapje nodig? Bestel FFP2 mondkapjes direct via onze webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *